Нарастване на оборотите в търговията наедро отчете Софийската стокова борса, въпреки спада на потребителското търсене и намалението на търговските обороти като цяло в страната. През 2012 година отчетеният ръст е от 50% спрямо предходната година до 795.816 млн. лв., което е незапомнен резултат в 21-годишната история на тържището.

 

Рекорден е и броят на сключените сделки, като за годината те достигат 1 359 броя. Това е увеличение с 13% спрямо предходната година. Специалистите тълкуват тези данни като доказателство, че пазарните участници предпочитат да сключват своите сделки по покупка и продажба през борсата, тъй като тя е организиран, гарантиран и бързоликвиден открит пазар.

 

Средната стойност на сделка през изтеклата година е била 585 хил. лв. Продължава да доминира търговията с нехранителни стоки, в частност горива и енергоносители. Те формират 787.418 млн. лв. от общия оборот, докато хранителните стоки са с дял от 6.170 млн. лв.

 

Конкретно в търговията със зърно са сключени общо 16 сделки за годината на обща стойност 2.223 млн. лв.

 

За поредна година специалистите от стоковата борса регистрират нежелание на участниците от зърнено-мелничарския сектор да излязат на "светло" и да търгуват през тържището.

 

Най-търгувани от хранителните стоки през годината са били месото и месните произведения. С варива са сключени сделки за 1.2 млн. лв. Олиото е на трето място по оборот в сектора на хранителните стоки със сделки за 931 хил. лв. Сделките през годината са минавали на нива от 2 850 лв. на тон с ДДС.

 

За България специалистите посочват, че цената на рафинираното слънчогледово олио в бутилки по 1 л. без ДДС е отбелязала по-голямо повишение, в сравнение с международните пазари. В началото на годината цената е била 1.99 лв. за бутилка, а към настоящия момент цената е 2.32 лв. за бутилка.

 

Захарта, която е друга традиционна борсово търгувана стока, е на пето място по оборот сред хранителните стоки. Оборотът с нея е за 365 хил. лв., като сделки са се сключвали на цени от 2 200 - 2 500 лв. на тон с ДДС. От стоковата борса посочват, че суровината е поевтиняла със 17% на борсата в Лондон, а в България цената на бялата рафинирана захар в пакети по 1 кг. е паднала с 6% от 1.80 лв. до 1.70 лв.

 

Оборотът от търговия с брашно през борсата през тази година е бил 263 хил. лв. Цената му се е повишила с 15% в рамките на годината. "Прави впечатление, че седмици наред и двата типа брашно предлагани на борсата държаха изключително атрактивни цени, но въпреки това купувачи нямаше. В същото време хлебарите се оплакваха от високите цени на брашната по страната. Отново се налага изводът, че в продуктовата верига „зърно-брашно-хляб” голяма част от пазарните субекти работят в зоната на „сивия” сектор на икономиката" пишат в отчета специалистите от стоковата борса.

 

При нехранителните стоки най-търгувано на борсата е било дизеловото гориво. Цената му се е понижила с 1.5%, като в началото на годината сделките са се сключвали на 2 064.12 лв. за хиляда литра без ДДС, а в края на годината - при 2 030 лв. за хиляда литра без ДДС.

 

Цените, на които са се сключвали борсови договори за бензин А95Н в началото на годината, са в диапазона 1 950 – 1 987 лв. на хил. литра без ДДС, а в края на годината диапазонът е 2 000 – 2 083,33 лв на хил. литра без ДДС, което е повишение с около 3%.

 

За първи път от няколко години групата на дървения материал и дървесината се нарежда на трето място с оборот 12.623 млн. лв. и 1.6 % пазарен дял при относително постоянни цени.

 

От борсата коментират, че обезличаването на малкия и среден бизнес, спадът във вътрешното потребление, застоят в преките чуждестранни инвестиции в страната, забавянето на износа, увеличаването на безработицата и нарастването на взаимната задлъжнялост, вещаят трудни моменти за българската икономика и през тази година. Според експертите е необходимо да се съживи и подкрепи предприемаческия дух на българина, тъй като не е нормално икономическата активност да се свежда само до увеличаване количествата на обществените поръчки и усвояването на финансовите средства по европейските програми.

 

През новата 2013 година ще трябва да се навакса изоставането в реформирането на важни сектори от обществения живот – правоприлагане, здравеопазване, наука и образование. Малко са и значимите икономически проекти – Южен поток и междусистемните газови връзки със съседни държави. Големи са трудностите в борбата с монополите и в либерализацията на родния енергиен пазар.

 

В същото време не трябва да забравяме, че тази година е изборна и то не само за България. У нас предстоят парламентарни избори, референдум за бъдещето на ядрената енергетика, попълване състава на Конституционния съд и други подобни, които ще доведат до политическа еуфория. За сметка на развихряне на междупартийните борби ще спадне координираната дейност на институциите и икономическата активност на пазарните субекти, ще се влоши икономическия климат, пише още в отчета на Софийската стокова борса.