До три години няма да има квартал на София без канализация, каза кметът на града Йорданка Фандъкова на представяне на интегрирания проект за водния сектор по програма ИСПА. Фандъкова допълни, че в момента една трета от столицата е без канализация.

До 2012 година няма да има територия в София, където да не е започнало строителство на канализационна мрежа, допълни заместник-кметът по строителството Ирина Савина. По думите й обаче през лятото столицата ще бъде една малка строителна площадка, с което хората ще трябва да се съобразят. Първо ще започне изграждането на по-големите колектори, а след това и вътрешнокварталната мрежа. Ще се изграждат две пречиствателни станции за питейна вода и шест главни колектора, помпена станция за отпадъчни води в Нови Искър и други. За целта от Европейския съюз са осигурени 44 млн. евро, заем от ЕИБ – 9 млн. евро и още около шест милиона държавно финансиране. Санкции за забавяне от ЕС няма да има – категорична бе Савина, - защото всички проекти са на някакъв етап от работата.

Вчера заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че ако ЕК не удължи сроковете за проектите по ИСПА, държавата ще трябва да плати 147 млн. евро.