86 констативни протокола, 1 акт за административно нарушение и глоби за 4 560 лв. наложиха служители на Столичния инспекторат на гражданите на София за непочистен сняг вчера.

Проверките са извършени в 24-те района на общината.

Инспекторите съставиха и 35 констативни протокола и 1 акт за административно нарушение за неправилно паркирани автомобили, затрудняващи снегопочистването в тези участъци.

От Столична община напомнят на столичани, че при почистване на прилежащи територии от тяхна страна е недопустимо избутването на снежната маса върху вече почистени пътни платна, както и струпването й в основата на дърветата. Снегът трябва да се събира в края на тротоарите, така че да не пречи на преминаването на пешеходците.

В тази връзка инспектори от район “Лозенец” наложиха санкция на Автомивка “Фреш”, намираща се на бул. “Черни връх” № 53. Нарушението е натрупване на сняг върху почистеното пътно платно.

Съгласно Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и  управление на отпадъците на територията на Столична община, гражданите на София имат ангажименти по зимното поддържане на града и трябва да полагат грижи и да предприемат необходимите мерки за почистване от сняг, лед и ледени висулки на ползваните от тях недвижими имоти или части от тях, както и прилежащите им територии /паркинги, гаражи, подстъпи към сградите и т.н./.