Гладният за енергия свят ще се нуждае от всяка капка петрол, която може да бъде извлечена от пясъците на Канада, каза главният икономист на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол преди започващия през тази седмица в Катар годишен форум на Организацията на обединените нации по въпросите на климата.

Цитиран от канадския Globe and Mail Бирол изразява увереност, че ако бъдат взети всички необходими мерки, производството и транспорта на петрол, извлечен от пясъците на Канада, няма да има негативно въздействие върху ръста на емисиите въглероден диоксид. "Сравнено с големите страни-емитенти на CO2 това не е фъстък, а частичка от фъстък", изобразителен е Бирол.

Канада допринася с 2% за глобалните емисии на парникови газове, докато Китай емитира 10 пъти колкото Канада и обемите от произведени вредни емисии нарастват бързо. В същото време добивът на петрол от песъчливи терени, който е един от най-бързо растящите източници на CO2 в Канада, допринася с 0.1% за глобалните емисии, според официалните правителствени данни в Канада.

Международната агенция по енергетика очаква, че добивът на такъв петрол в Канада ще се увеличи от 1.6 млн. барела дневно през миналата година на 4.3 млн. барела до 2035 година. Тази оптимистична прогноза се базира на две предпоставки: първата е, че индустрията ще получи социално доверие, отговаряйки напълно на екологичните изисквания, а втората предпоставка е, че Канада ще има достъп до бързорастящия азиатски пазар чрез строителството на петролопровод през Тихия океан.

В началото на този месец агенцията си извоюва място сред водещите заглавия на пресата с прогнозата, че Съединените Американски Щати ще се превърнат в най-големият производител на петрол в света и че в даден момент през следващите 20 години Северна Америка ще се превърне в нетен износител на петрол. Намаляващото търсене на петрол в Щатите и растящото търсене в Азия ще промени фундаментално световната енергийна карта, смятат още от Международната агенция по енергетика.

"Основите на глобалната енергетика се променят сега и има страни, които ще спечелят от това, но има и страни, които ще изгубят", казва Бирол, цитиран от канадския Globe and Mail и допълва: "Има страни, които имат потенциала да са сред печелившите, но ако не предприемат нужните стъпки, ще загубят."