Няколко ключови държави с развиващи се икономики обявиха размера на сумите, с които могат да допринесат за увеличаване на паричните ресурси на Международния валутен фонд. Общият им принос възлиза на $ 90 млрд., с което фондовете за действие на международната институция се увеличават до $ 456 млрд.

Новината бе съобщена по време на срещата на страните от Г 20, която започна в Мексико.

Китай ще предостави $ 43 млрд. Индия, Русия, Бразилия и Мексико ще заделят допълнителни $ 10 млрд. Турция също ще се включи с принос от $ 5 млрд. Още няколко държави ще участват с общо $ 1 млрд.

В изявление шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард нарече това демонстрация на разбирането между държавите-членки, че МВФ трябва да притежава адекватни по големина ресурси, за да може успешно да се справи с мисията си за подпомагане на финансовата стабилност в глобален мащаб. Осигурените ресурси се предоставят с цел превенция на кризи, разрешаване на кризи и посрещане на потенциални финансови нужди.

Въпросът с предоставянето на допълнителни средства на разположение на МВФ бе дискусионен през последните месеци, тъй като част от големите в Г 20 не бяха съгласни парите да се използват за спасяване на еврозоната. Това непрестанно наливане на пари на Стария континент, според тях, не е начинът за справяне с проблемите. Те трябва да се разрешат от европейските правителства.

Анализатори обръщат внимание, че ресурсите, с които Международният валутен фонд разполага в момента са почти изчерпани и ще мине време докато направените преди часове обещания за отпускане на ново финансиране реално постъпят по сметките на институцията. Според някои мнения МВФ се нуждае от свежи пари, което би могло да се постигне с емитирането на облигации.