До края на годината се очаква да бъде договорено споразумение по приватизацията на държавния дял от Българската фондова борса. Това заяви шефът й Асен Ягодин, като подчерта, че най-важното условие в процедурата е това, че инвеститорът е стратегически – т.е. фондов оператор, който ще разработи нашата борса.

Асен Ягодин допълни, че ако част от Сребърния фонд бъде инвестиран в акции на борсата, те ще бъдат ограничено количество, предаде репортерът на Дарик, Марта Младенова.

По-рано днес, Ягодин като ръководител на Банката за развитие подписа споразумения със седем банки за кредитна линия за малкия и среден бизнес.

Тя е в размер на 100 млн. лева, като фирмите ще могат да получават заеми до 2 млн. лева с матуритет до 5 години и лихва от 7 %, която ще бъде фиксирана за целия период.

Според Ягодин лихвите по депозитите у нас са необяснимо високи, при положение че в момента няма друга алтернатива за спестяванията на гражданите, тъй като и пазарът на имоти, и пазарът на ценни книжа са в застой.

Ягодин смята, че въпреки че размерът на отпуснатата кредитна линия е твърде малък спрямо целия пазар, този инструмент може да повлияе в позитивна посока - към намаляване на лихвите по заемите.

Банките, които ще партнират на ББР са "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", "Алианц", "МКБ Юнионбанк", "ПроКредит Банк", "Общинска Банка" и "Сосиете Женерал Експресбанк".