Глобалните инвеститори стават все по-скептични относно оздравителната програма японския министър-председател Шиндзо Абе.

 

Днес той представи амбициозен план за подобряване на дългосрочните перспективи за растеж, като обеща да реформира всички сектори, които са в застой – от селското стопанство и енергийните пазари до нови данъчни облекчения насърчаващи чуждестранни инвестиции и рисков капитал.

 

Абе обяви "третия стълб" от плана си за икономически растеж, в който влиза повишаването на доходите на глава от населението след 10 г. с 30%. В момента Япония се нарежда на 17 място в света с доход на човек от 45 180 долара. С встъпването си в длъжност премиерът обеща да изстреля три "стрели", с които да съживи третата икономика в света след години на дефлация.

Първите две вече бяха изстреляни – става дума за наливане на огромни държавни средства в икономиката и осигуряване на лесни кредити чрез средства от централната банка.

Третата "стрела" касае структурните реформи и трябва да създаде истинска експлозия в частния сектор. Според нея Токио трябва да се превърне в специална икономическа зона с ниски данъци, която да привлича инвеститори, като целта е удвояване на преките чуждестранни инвестиции до 35 трилиона йени през 2020 г.

Но дългоочакваната "стратегия за растеж" - изработена с цел допълване на смелите фискални и монетарни стимули, който разтърсиха пазарите, отбягва някои от най-трудните решения, които много икономисти твърдят, че са нужни за възстановяване на Япония, като реформиране на местните корпоративни мастодонти.

 

Предложенията на Абе "не са достатъчни Япония да постигне устойчив икономически растеж и преодоляване на дефлация", коментира Хисаши Ямада, главен икономист в Японския институт за изследвания. "Без реформа на пазара на труда, Япония не може да расте".