Заради застудяването потреблението на ток е скочило с 20 на сто в сравнение с предишните седмици, когато беше по-топло, каза за БНР Митю Христозов от Централното диспечерско управление.

По думите му се очаква днес да използваме 145 милиона киловатчаса, което ще е най-високото потребление за януари, но е доста под рекордите от предишните години. Въпреки това се използват част от резервните мощности за покриване на потреблението.

„Очаквани са и върховите товари, имаме нулева аварийност. Всички производствени мощности, които са планирани да работят, са в работа. От аварийния резерв използваме само блока в "Марица-З", Димитровград, т.е около 100 мегавата. Около 15 % от разполагаемия резерв е активиран да работи, а останалият просто чака, евентуално необходимост от пускане.”, обясни Христозов.

Той коментира ситуацията при термичните централи, където при много ниски температури обикновено се получават проблеми с въглищата.

„Надяваме се, че са взети съответните мерки. Надяваме се, че ритмичността на подаване на въглища няма да бъде нарушено, защото наистина работим в екстремна ситуация в момента. Комплексът "Марица-изток" е натоварен сто процента, абсолютно всичко работи на пълен товар. Не би трябвало да има някакви проблеми.”, допълни експертът.