SunEdison спря производство на електричество от соларен парк с мощност 60 MWp, заради продажбата на съоръжението на консорциум от инвеститори, съобщава Marketwatch.

 

Фотоволтаичната централа е разположена в Караджалово (село в община Първомай, България), като съоръжението е свързано към мрежата на НЕК през март тази година.

 

Изграждането на соларния парк е финансирано с обезпечен със собственост заем на стойност 155 млн. евро, отпуснат от IFC, член на Групата на Световната банка, Overseas Private Investment Corporation (OPIC) и Unicredit.

 

Съоръжението ще бъде закупено от консорциум от инвеститори, включващ фонда за инвестиции в енергетиката First Reserve, Crescent Capital - турска компания, подкрепена от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка и ACWA Power, базиран в Саудитска Арабия енергиен оператор.

 

NOMAC, поделение на ACWA Power и SunEdison ще осъществява поддръжката и обслужването на соларния парк.

 

SunEdison е световен лидер в производството на електричество от слънчева енергия. Само през миналата година в глобален мащаб фирмата е свързала съоръжения с обща мощност 300 мегавата.