Не се притеснявайте, че в суровините се образува балон във връзка с печатането на пари от ФЕД. Според известния инвеститор Марк Мобиус, ажиотажът в търсенето на търговски стоки ще се задържи още дълго време. Също така, ще се търсят много акции и развиващите се пазари са точното място за инвестиции.

Според Мобиус икономиката на САЩ ще продължи да бележи икономически растеж. Неговият инвестиционен фонд Templeton разполагащ с 34 млрд. долара влага парите в производители на суровини, тъй като ниските лихви и печатането на пари ще поддържат долара евтин, следователно търговските стоки ще са скъпи още година.

„Голям оптимист съм“ - твърди Мобиус пред Bloomberg. “Не виждам никакъв риск в скоро време. Тези неща могат да траят с години”.

Според Джим Роджърс, известният партньор на Сорос, който през 1999 г. предвиди поскъпването на суровините на световните пазари, инвеститорите в момента трябва да бъдат на едно място и това са суровините.

Милиардерът Роджърс, който е известен с цветистия си речник, днес влезе в новините с още нещо. Според него решението на Бен Бернанке да налее 600 млрд. долара в икономиката показва, че шефът на ФЕД не разбира особено много от икономика. „Той не разбира от финанси, не разбира от валути“, каза Роджърс по време на лекция пред студенти в Оксфорд. „Всичко, от което доктор Бернанке разбира, е печатането на пари. Дайте на това момче печатна преса и той ще я пусне колкото може по-бързо в действие“.

Според Джим Роджърс, ФЕД налива петрол в огъня на поскъпващите суровини. Легендарният инвеститор е посъветвал студентите да не се готвят за кариера на Wall Street или City – а вместо това да учат минно дело или агрономство. „Властта отново се прехвърля от финансовите центрове към производителите на реални стоки. Мястото, където трябва да бъдете, са търговските стоки, суровините, природните ресурси“.