Новобрачни двойки от цял свят са готови да пропътуват хиляди километри, само и само да си кажат заветното "да" по най-уникалния възможен начин.

Това явление вече се обособява като отделен сегмент в туристическия пазар и се нарича сватбен туризъм - ниша, която родните предприемачи вече улавят доста добре.

Младите влюбени проявяват изобретателност по отношение на мястото, церемонията, интериора и облеклото. Вместо да ходят в обредния дом, те предпочитат сватбата да се състои на полянка в гората, в лодка, на малко островче в морето, край река или езеро. Наскоро една двойка е пожелала бракосъчетанието им да бъде възстановка на сватбата на Елица и Манол от романа "Време разделно".

През лятото на 2012 пък беше пресъздаден римски сватбен ритуал в археологическия резерват Никополис ад Иструм.

Сватбите като цяло намаляват, но за сметка на това нараства интересът към нетрадиционните сватби. Тези наблюдения за сватбения туризъм представи на Международното изложение "Културен туризъм" проф. Мария Воденска, преподавател по туризъм в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Младоженците стават все по-изобретателни в желанието си да бъдат различни от останалите. Някои двойки например избират вместо луксозна почивка след сватбата, да полагат доброволен труд в Африка - да преподават на деца в продължение на месец или да помогнат за построяване на училище. Други пък се насочват към екстремни приключения - кану-каяк, рафтинг, сафари в пустинята.

В световен мащаб на най-много сватбени посещения се радва Мексико - 15% от всички пътувания са до там. Ако става въпрос обаче за луксозни пътувания, безспорен лидер на пазара остава Европа.

Статистиката сочи, че между 3 и 6 млн. пътувания годишно в света са заради сватби, било то на младоженци или гости на церемонията, обясни проф. Воденска.

В България най-притегателните точки за сватби са морските курорти и най-вече Несебър, който даде заявка, че тепърва ще развива потенциала си за сватбен туризъм. Древният град привлича не само с красотата си, но и със специални предложения и изненади за всички желаещи да сключат брак там. Прави впечатление, че интерес проявяват не само българи, но и чужденци.

Друг притегателен център за сватби от край време е Арбанаси. Близостта му до Велико Търново, както и прохладните сенчести дворове през лятото, привличат младоженци от цялата страна, а има и немалко от други държави, които обаче искат не само да се оженят у нас, но и да спазят българските сватбени обичаи.

За църковен брак най-предпочитаното място е храмът в манастира Св. Никола. Той се намира в непосредствена близост до един от големите хотели в Арбанаси и не минава уикенд, без там да се бракосъчетаят поне 2-3 двойки. За по-ексцентричните младоженци близката конна база предлага файтон под наем за сватбения ден.