Глобалната икономика е спряла свиването си и ще започне бавно да се възстановява през втората половина на годината, се посочва в доклад на международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Ръстът ще бъде много слаб, а безработицата ще продължава да расте през по-голямата част на следващата година. Централните банки по света не се очаква да вдигнат основните лихви до края на 2010 г., се казва още в доклада.

Според анализаторите на агенцията най-високия кредитен рейтинг на страни като САЩ, Великобритания, Франция и Германия е застрашен от финансовата нестабилност и рецесията. Очакванията са, че дефицитът на водещите страни няма да започне да се свива до края на 2010 г.

Дейвид Райли, председател на Sovereign Rating group към Fitch, заяви: Основна кредитна подкрепа за запазване на ААА статуса е увереностъа, че в средносрочен план правителствените дългове ще бъдат под предварителни негативни прогнози. Стабилна прогноза за запазването на този висок рейтинг за дадена държава отразява нашето мнение, че страната ще определи силна средносрочна фискална консолидация през следващата година. Ние също сме на мнение, че поставянето на публичните финанси на преден план е много важно, тъй като това е в основата на доверието в кредитоспособност на правителството и отразява ангажираността му за запазване на ниска инфлация.

Без редукция на публичните разходи и повишение на данъците, от Fitch са на мнение, че държавния дълг спокойно може да достигне до 100% от брутния вътрешен продукт в Съединените щати и Великобритания съответно до 2012 и 2013 година, докато за Франция и Германия този процент ще бъде 90% до средата на следващото десетилетие.