Фондови борси

Позитивно започва последната борсова сисия за седмицата в Съединените Щати. И трите водещи индекса са оцветени в зелено. В началото на търговията високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE добавя 0.93% до 2 314 пункта. Следва го широкообхватният S&P 500, който прибави към стойността си 0.17% до 1 339 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS прибавя минималните 0.07% до 12 255 пункта.

Днес стана ясно, че доверието на американците в икономиката на САЩ е спаднал още повече на фона на задсилените опасения около намаляващите възможности за работа и вероятността от рецесия.

Индексът RBC CASH (Consumer Attitudes and Spending by Household), който измерва отношението на потребителите към икономическите перспективи и разходите на домакинствата, показва, че в началото на февруари потребителското доверие се е понижилo до 48.5 пункта спрямо 56.3 пункта за миналия месец.

Късно снощи Конгресът на САЩ окончателно одобри плана за съживяване на икономиката на стойност близо 168 млрд. долара. Все още обаче аналиаторите не се ангажират с прогноза за действието на мерките, които ще влязат в сила по отношшение на икономическата активност в Америка.

Малко преди затварчнето на пазарите в Европа индексите са разнопосочни. За негативните настроения доведоха спад на акциите на GlaxoSmithKline Plc и на Societe Generale SA. Сред губещите е CAC 40 INDEX със спад от 0.02% до 4 722 пункта. В Лондон FTSE 100 прибави 0.37% до 5 745 пункта, а най-много се покачи DAX INDEX във Франкфурт, който се покачва с 0.59% до 6 773 пункта.

Валутни пазари

На световните валутни пазари еврото отчита най-големият седмичен спад спрямо щатския долар от близо година и половина насам. Причина станаха повишените очаквания, че Европейската централна банка ще бъде принудена да намали лихвите, за да се избегне икономическия спад. Вчера Европейската ценрална банка реши да запази основната лихва, а нейният председател Жан-Клод Трише съобщи, че Банката проявява по-голяма загриженост за перспективите за растеж в еврозоната, тъй като липсата на сигурност е "необичайно голяма". Наблюдаващи валутните пазари още снощо отчетоха, че думите на Жан-Клод Трише за „необичайно голяма” са сигнал, че ЕЦБ може да малали лихвите от 5 години насам. След решеннието на централната банка единната валута рязко поевтиня с близо цент и половина.

Тази вечер еврото се разменя за $ 1.4492, след като сутринта се разменяше за $ 1.4483

За понеделник Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4513 за 1?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.34764.

* Информацията е актуална към 17.15 часа