Въпросът каква е степента на свързаност на световната икономика с конюнктурата в САЩ и доколко е валидна теорията за т.нар. decoupling (развързване, разделение) не губи своята актуалност вече години наред. Преди три години проблемите в Америка въвлякоха световното стопанство в най-сериозната криза от Втората световна война насам. Но изглежда все повече анализатори очакват светът да възстанови високия си темп на икономически растеж, дори ако САЩ изостава.

Според анализаторите на Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg, ако икономическият растеж в САЩ спадне от 2.6% до 1.8% догодина, световната икономика наистина ще забави възстановяването си, но само с 0.2 процентни пункта, т.е. от 4.8% до 4.6%. Въз основа на заключението, че международната икономическа зависимост от САЩ спада, анализаторите на банката предричат поевтиняване на долара, поскъпване на акциите на нововъзникващите пазари и по-високи лихви по облигации извън САЩ. Юанът за смета на това тепърва има да поскъпва.

Ако не става дума за тежка форма на грип, светът ще понесе настинка в САЩ – е образното заключение на известния икономически експерт от Merrill Lynch Етан Харис. Според Харис икономическият растеж в света догодина ще е 3.9%, а в САШ 1.8%. Анализаторът дори се шегува, че светът може да „подаде носна кърпичка на САЩ“. Харис отчита, че делът на САЩ в световния БВП е спаднал от 31% през 2000 г. до 24% сега. При това, за разлика от САЩ, много страни по света избягнаха пазарните балони, държат здрава банковата си система и подобряват търговските и бюджетните си позиции.

Според нобелиста Джоузеф Стиглиц светът вече отчасти се е отвързал от САЩ. 16 месеца след като излезе от рецесия, най-голямата икономика в света продължава да не може да постигне добър темп, като безработицата расте, продажбите на жилища са слаби, а поръчките във фабриките намаляват. Същевременно новите икономически сили се ускоряват все повече, като например индустриалната продукция на Индия скочи с 13.8% през юли, а промишленото производство в Китай през септември се увеличава за втори пореден месец.

Дистанцията между растежа в развития и развиващия се свят става все по-осезателна, като новите икономики формират 60% от прираста на БВП в света, докато преди 10 години тази цифра бе само 25% - показват актуални изследвания.

Основният фактор за възстановяването на икономическата независимост на света от САЩ е в намаляващия ефект от спада на американския внос върху глобалния износ. Страните от БРИК например формират около 20% от своя БВП от износ. Но продажбите за САЩ дават едва една четвърт от това число. Това означава, че ако растежът в САЩ се забави с 2%, БВП на Индия, Бразилия, Русия и Китай ще спадне общо с около 0.1%. Незначителен ще е ефектът и върху икономиките на Великобритания, Германия и Япония.

А ново изследване на Световната банка не само заключава, че светът се развързва от САЩ, но и че в момента протича фундаментална промяна, в която новите икономики ще станат локомотиви на световната икономика и ще помагат за спасяването на напредналите държави. Ще се засилва търговията между новите икономики, средната класа в тях ще укрепва, а по-високите цени на суровините ще им гарантират повече приходи.

Според ново изследване на Bloomberg с 1408 инвеститори, Бразилия, Индия и Китай вече са по-предпочитано място за инвестиции от САЩ. Друго изследване, извършено от глобалната банка HSBC е установило, че най-малък ефект проблемите в САЩ ще имат върху икономиката на Индонезия, Индия, Китай и Полша.

Новите печеливши обаче могат да си навлекат проблеми, влизайки в светлината на прожекторите: заедно с притока на капитали в тях ще нарасне инфлацията, ще се формират балони и валутата им ще поскъпне. Страни като Южна Корея и Тайланд вече се опитват да сложат предграда пред навлизащите чуждестранни капитали, както и да поддържат валутите си евтини.

На WallStreet има и скептици, според които засилването на новите пазари е временно явление, което скоро ще отшуми със спада в търсенето на развитите пазари. Преподавател в Йейл коментира: „Развързването на световната икономика от тази на САЩ е все още мечта на развиващия се свят“.

Но в Goldman Sachs настояват, че тезата им за „развързване“ има историческо потвърждение, Например Канада, Австралия и Великобритания не бяха засегнати от пукането на дот-ком балона през 2000 г. А сривът на имотния пазар през 2006 – 2007 г. не доведе до сериозни проблеми извън страната. Чак когато проблемните ипотеки в САЩ чрез структурирани ценни книжа заразиха финансови продукти, купувани от целия свят, проблемите на САЩ се прехвърлиха върху останалия свят.

Интересен коментар дава главният икономист на Credit Suisse в Ню Йорк. Според него, когато светът е бил в руини след рецесията на 2008 г., предлагането на евтини долари е помогнало на останалите страни да си стъпят на краката. Сега ситуацията е много по-добра и светът може да се справи вече и без САЩ.