Светът застарява толкова бързо, че повечето страни не са готови да подкрепят увеличаващия се брой възрастни хора в тях, сочи глобално изследване на ООН и организация за защита правата на възрастните, цитирано от AP.

Индексът Global Age Watch оценява социалното и икономическо благосъстояние на възрастните хора в 91 страни, като Швеция е на първо място, а Афганистан - на последно. Страните не работят достатъчно бързо, за да се справят със застаряващото по-бързо от всякога население, а към 2050 г. за първи път в историята хората над 60-годишна възраст ще са повече от децата под 15-годишна възраст.

Индексът е създаден от правозащитната организация Help Age International и Фонда на ООН за населението отчасти за да адресира проблема с липсата на данни за размера и влиянието на глобалното застаряване, посочва агенцията. В него са събрани данни на ООН, Световната здравна организация, Световната банка и други глобални организации.

Докладът, предоставен предварително на АП, се вписва във все по-сложната картина на застаряването и значението му за света, отбелязва агенцията. От една страна фактът, че хората живеят по-дълго е завещание на постиженията в здравеопазването и изхранването, като правозащитници изтъкват, че възрастните не трябва да се приемат като бреме, а като ресурс. От друга страна, в много държави липсват основни елементи за социална защита на възрастните им граждани като доход и здравни грижи. Много правителства не искат да се справят с проблема отчасти защото той се смята за сложен, отрицателен и скъп - което не винаги е вярно, заяви Силвия Стефанони от Help Age International. По нейните думи Япония и Германия имат от най-големите дялове от населението на възрастни хора в света, но също така се славят с устойчиви икономики.

Просперитетът сам по себе си не е гаранция за защитата на възрастните. Развиващите се световни икономически сили - така наречените държави БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) - са на по-долни места в индекса в сравнение с по-бедни страни като Уругвай и Панама. Все пак според доклада богатите държави като цяло са по-добре подготвени от по-бедните. Швеция, където пенсионната система вече навърши 100 години, е начело в класацията заради социалната подкрепа, образоваността и здравното покритие. Тя е следвана от Норвегия, Германия, Холандия и Канада. САЩ например са на осмо място.(БТА)