Днес Wall Street почива заради празник в САЩ. Борсата в Лондон също има почивен ден, което води до по-скромни обеми на търговията.

 

Остава в сила тенденцията по поскъпване на японската йена заради спекулациите, че централната банка не успява да повлияе на покачващите се лихви по японските ДЦК. Така националната валута остава силна спрямо основните си съперници. Към еврото курсът е 130.66 йени за единица от обединената валута, а към долара курсът на обмяна е 100.99 йени за долар.

 

При най-търгуваната двойка има леко засилване на еврото до $ 1.2940.

 

Европейските акции се възстановиха от загубите, които понесоха през миналата седмица. В Германия DAX INDEX се покачва с 0.72% до 8 365 пункта. Във Франция CAC 40 напредва с 0.76% до 3 986 пункта.

 

Днес излезе позитивна новина от Великобритания, която има потенциал да окаже ефект върху пазара. Средната цена на жилищата в страната е нараснала с 0.4% през май, което е най-големият месечен скок от началото на глобалната финансова криза до сега.

 

Търговията с петрол протича на отрицателна територия със загуба на 64 цента до $ 93.51 при фючърсите за лек американски петрол с доставка пред юли. Сортът брент пада с 26 цента до $ 102.38 за барел.

 

Златото поскъпва с 0.45% до $ 1 392.80 за тройунция, след като стана ясно, че бивши съветски републики са се възползвали от ниските цени на златото през април и са увеличили значително притежаваните от тях количества благороден метал.

 

10:12 часа

 

Европейската сесия стартира предимно с покачвания за индексите. В Лондон пазарът е затворен заради празник. Тази вечер и Wall Street почива.

 

DAX INDEX се покачва с 0.5% до 8 346 пункта.

CAC 40 расте с 0.8% до 3 986 пункта.

 

Лоша новина за Европа поднесе днешният брой на Financial Times, в който бе съобщено, че държавният инвестиционен фонд на Абу Даби намалява минималния праг на инвестициите си в Европа от 25% на 20%. Това се прави с цел освобождаване на ресурс, който да бъде инвестиран на по-перспективните развиващи се пазари.

 

09:07 часа

След дълговите проблеми на Европа и бюджетните неволи на САЩ, Япония е наред да привлече вниманието към себе си. Този път са спекулациите, които големите играчи на капиталовите пазари захраниха, възползвайки се от ситуацията с нов гуверньор на Японската централна банка и твърде голяма, за да бъде контролирана, политика по изкупуване на книжа от пазара. Програмата за подпомагане на икономиката чрез наливане на средства в държачите на ценни книжа не бе критикувана от международната общественост, макар да води до съществени движения на валутните пазари, където йената поевтиня рекордно през последните месеци. Това даде основание на властите в Токио да удвоят размаха си и да обявят, че печатането на пари ще се ускори през следващите две години.

Това обаче привлече големите акули на финансовите пазари и в момента ситуацията, с която централната банка на Япония трябва да се справя, е от една страна покачващите се лихви по държавните ценни книжа за трета поредна седмица, а от друга - курсът на йената, който се засилва включително и през последните часове.

Така към този час доларът пада към йената до 101.01 йени за долар. Курсът му еврото е също е силен - $ 1.2930 долара за едно евро.

Спекулациите, че централната банка губи контрол над лихвите по държавните облигации, се отразява и в търговията на фондовата борса в Токио.

Nikkei 225 спадна с 2.44% до 14 256 пункта.
Hang Seng Index напредна с 0.25% до 22 674 пункта.
CSI 300 Index добави 0.08% до 2 599 пункта.

На стоковите пазари петролът се търгува с понижение. Фючърсите за лек американски петрол губят 52 цента от стойността си до $ 93.63 за барел. Сортът брент поевтинява с 19 цента до $ 102.45 за барел.

Така след загубите от 2% през миналата седмица, петролът продължава да трупа негативи за инвеститорските портфейли.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!