Дефицитът догодина може да остане под 3% дори и при нулев икономически растеж, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той представи основните характеристики на Бюджет 2011 г., гласуван на днешното правителствено заседание.

Дянков уточни, че параметрите на бюджета са изчислявани при растеж от 3.6% на икономиката. Тогава се очаква дефицит от 2.5% от Брутния вътрешен продукт /БВП/,  или 1.96 млрд. лева. Финансовият министър бе категоричен, че ръстът на икономиката е изпълним. Той изтъкна две причини за това. Първата е, че след години на сравнителен спад на икономическото производство – в случая и в България, и в целия свят, нормално е икономиката като тръгне, понеже има по-ниска база за сравнение и за 2009-а, и за 2010 година, растежът през следващата година да е по-висок отколкото неикономисти биха предполагали. Просто базата е по-ниска и по-бързо се расте. Това е първата, чисто статистическа причина, обясни вицепремиерът.

Втората причина, по думите му, е все по-ускоряващият се темп на нашия износ. Министърът припомни, че той започна да расте още от октомври 2009 година и до средата на 2010 той расте през месеците от първото полугодие с темпове спрямо същия период на миналата година от над 40 процента, като юли и август бяха дори над това ниво. Смятаме, че тази тенденция ще продължи, каза Дянков.

Следващата година ще бъдат увеличени парите за Националната здравноосигурителна каса със 180 млн. лева върху актуализирания вариант на Бюджет 2010 г. Част от тези пари ще отидат за погасяване на задълженията към болниците от тази година, които са сключили анекси.

Увеличават се бюджетите още в Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Няма намаляване на бюджети в което и да е министерство.

Пенсиите и заплатите остават на нивото от тази година. Дянков не отговори на въпроса дали поема ангажимент, че актуализация на Бюджет 2011 няма да има.

От състоянието на пазарите зависи дали ще бъде емитиран дълг на вътрешния или на външния пазар, заяви още Симеон Дянков. В проектобюджет 2011 г. е заложено емитиране на 1 млрд. евро държавен дълг.

* Актуализирана информация!