Икономическият растеж в еврозоната ще се забави до незначителните 0.2% през 2009 година, прогнозира Конфедерацията на европейския бизнес БизнесЮръп.

БизнесЮръп (BusinessEurope) - група, която представлява 20 милиона малки, средни и големи компании, призовава Европейската централна банка (ЕЦБ) да не се въздържа от пониженията на лихвените проценти, с които да облекчава въздействието на ускоряващия се икономически спад. 

Групата прогнозира също и забавяне на икономическия растеж в целия ЕС до 0.4% догодина. "Най-лошото банковата криза е зад гърба ни, но въздействието върху икономиката не е", коментира Марк Стокър, икономист от БизнесЮръп. 

Предвид забавянето на растежа "почти до стагнация", специалистът отбелязва, че "единствената добра новина е поевтиняването на суровините", което ще спомогне за поддържане на инфлацията през 2009 година на равнище 2.4% в еврозоната и 2.5% в целия ЕС.

Според доклада на БизнесЮръп, ЕС ще отчете икономически растеж от 1.4% за 2008 година, покривайки прогнозата на Европейската комисия от 10 септември. Групата обаче очаква растеж в еврозоната от 1.2%, което е по-малко от прогнозата на ЕК и Международния валутен фонд за икономически растеж от 1.3%.

Докладът прогнозира и рязък спад на заетостта през 2009 г. с 1.1 млн. работни места по-малко в сравнение с "нетно създаване на над 2 млн. работни места" през 2008 г.

Според БизнесЮръп ЕС ще приключи тази година с равнище на безработицата от 7.9 на сто, което ще нарасне до 8.2% през 2009 година. В еврозоната безработицата ще се повиши до 7.8% спрямо 7% за тази година.