До края на 2014 г. армията ще бъде свита от 34 500 души до не по-малко от 26 000 служители на военното министерство.  От тях 5700 ще бъдат военни, а останалите 1300 - служители на администрацията. До тогава се очаква да бъдат привлечени и близо 3000 резервиста. Това прие Народното събрание при гласуването на проекторешението за приемане на Бялата книга за отбрана.

Документът беше писан от над 150 стратези в продължение на седем месеца под ръководството на министерството на отбраната. Съкращенията в армията бяха подкрепени от 95 депутати от ГЕРБ, „Атака" и Синята коалиция, а от БСП и ДПС 19 гласуваха „против" и 7 се въздържаха.

През 2012 г. се планира да се обяви конкурс за купуване на изтребители на обща стойност около 1 млрд. лева и през 2015 г. армията да разполага с такова въоръжение. Единствената подводница, с която разполагаме, ще бъде извадена от въоръжение.

„Ние до такава степен сме впечатлени от вашия документ, включително от начина, по който се изразяват понятията и категориите, от безупречния начин, по който стройно и смислено са подредени нещата от сферата на отбраната, че ви даваме за пример на останалите членове на кабинета", заяви Иван Костов от ДСБ.

По време на дебатите обаче от трибуната Ангел Найденов от БСП беше критичен. „Защо числеността на българската армия се намалява с близо една четвърт от сегашния й състав, а същевременно министерството на отбраната и структурите, които са на подчинението на министъра на отбраната, не просто запазват сегашната си численост,  а се увеличават", обърна се той. „Оценките за средата на сигурност и оценките за рисковите заплахи се превръщат в средство за пране на съвест", допълни Найденов.

„Каква по-голяма компенсация след като намаляваме с 5700 военнослужещи на активна служба и създаваме 3000 резерв. Както виждате всичко тук се върти около численост, бройки и т.н. Не това е било нашата задача. Нашата задача за Бялата книга беше да ви посочим какви способности трябва да имат въоръжените сили и те ще ги имат", отговори му министър Аню Ангелов.