Финансовата индустрия се сблъска с факта, че лобистките победи си имат цена. Банките и инвестиционните фондове на Wall Street успяха в края на миналата година да спечелят достатъчно места в Сената и да спрат налагането на регулации на пазара на деривативи, чиито обем е около 700 трилиона долара.

Тази победа обаче може да се окаже пирова, според Bloomberg. Пропукването на закона Дот-Франк, доведе до изключително силна ответна реакция от страна на демократите, които вече отказват подкрепа дори на противоречиви искания от регионалните банки като Capital One Financial Corp.

Победата на републиканците на частичните избори през ноември миналата година, за която финансовите компании официално изхарчиха 169 млн. долара им даде контрол както над Камарата на представителите така и над Сената.

Но отхвърлянето на регулациите върху пазара на деривативи накара сенатор Елизабет Уорън да поведе широка кампания в защита на Дот-Франк и затягането на правилата върху финансовата система. Сега демократите са единни в това, че регулациите не подлежат на обсъждане.

Признак за насрещните политически ветрове е неспособността на регионални банки да получат двупартийна подкрепа за закон, който да ги освободи от по-строгия надзор в случай, че активите им надхвърлят 50 мрлд. долара. Това е основна цел за Capital One и нейните финансови лобисти.

На банките няма да им е лесно да извоюват обратно свободата, която имаха преди финансовата криза през 2008 г. За да сложат край на Дот-Франк ще им трябват поне 60 гласа в Сената, или с 6 повече, от тези на републиканците. А поне докато Барак Обама е президент, той има силата на ветото да спира опитите за нова финансова либерализация.