Сьомгата става вегетарианец. Любимата риба на потребителите в Европа и в САЩ отдавна е известна като хищник, хранен в специализирани ферми с преработено месо от други, по-евтини риби, пише Financial Times.

 

Но икономическите проблеми и глобалното затопляне оказват сериозен натиск върху индустрията, чиито размер в глобален мащаб се оценява на 11 млрд. долара.

 

Цената на рибното брашно нарасна до рекордно високи нива, поради рязкото свиване на улова на аншоа край бреговете на Латинска Америка, което се дължи на повишаването на температурата на океанската вода.


В резултат пазарната стойност на рибеното брашно достигна рекордните 2 190 долара за тон в началото на януари, по данни на Международния валутен фонд. Перу, водещият износител на храната за сьомга, намали квотата за улов на аншоа със 70 на сто за следващите три месеца.

 

Производителите на сьомга са принудени да търсят алтернативи, като например соя и слънчоглед.

 

Делът на рибното брашно в храната на отглежданата за търговски цели сьомга е намалял до едва 7 на сто, в сравнение с 60% преди 15 години. През последното десетилетие цената му се е повишила 3.5 пъти.

 

Индустрията сега тества употребата на протеини от биологични дрожди и норвежки смърчови дървета, за да не конкурира другите животновъдни сектори, които разчитат на зърнени и маслодайни култури.


Глобалната рибовъдна индустрия, която включва отглеждането на скариди, пъстърва и други видове риби, бързо нарасна през последните години, поради увеличаващото се потребление в развиващите се страни като Китай. Но това доведе до нуждата от алтернативи на обичайната храна за отглежданата риба.

 

Извършените проучвания показват, че потребителите не намират никаква разлика между сьомгата, хранена с рибно брашно и тази, която е получавала само вегетариански фуражи.

 

Общият размер на глобалната рибна индустрия е 125 млрд. долара, като стойността създавана от сектора е нараснала 2.5 пъти през последното десетилетие. Според доклад на ООН уловът на отглеждана във ферми риба ще надмине този на риба, уловена по традиционните методи, през 2019 г. по тонаж.

 

Сьомгата не е единствена. Френски изследователи са успели да създадат дъгова пъстърва вегетарианец, а във все повече ферми рибното брашно се замества от други храни.