Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка едва след като станат ясни резултатите от одита към средата на октомври, заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Reuters.

Президентът каза, че сред приоритетите на назначеното от него днес служебно правителство ще бъде стартирането на процедурата за влизане в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Той допълни, че КТБ е специален случай и че като цяло българските банки са много стабилни и с добра ликвидност.

 

Изграждането на Южен поток ще остане замразено, докато Брюксел не даде зелена светлина на проекта, допълни българският президент.

 

Плевнелиев обеща, че неговото служебно правителство ще използва правомощията си, за да съкрати разходите от бюджета с около 100 млн. евро. Целта е да бъдат намерени средства за плащане на глоби на Брюксел, което ще размрази две оперативни програми на Европейския съюз на стойност около 2 млрд. евро.

Президентът посочи също, че служебното правителство ще номинира отново за български еврокомисар Кристалина Георгиева, която сега е комисар за хуманитарната помощ, и ще предложи тя да заеме поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. /БТА/