Тази сутрин Софийски градски съд гледа за втори път делото за обявяване в несъстоятелност на Кремиковци АД. Искът беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк" и още няколко компании.

Общата стойност на задълженията, за които кредиторите поискаха несъстоятелност още на 30 април, беше около 6 млн. лв. Впоследствие на заседанието на съда на 17 юни, се оказа, че всички задължения са били платени, с изключение на тези към "Руа инвест".
Преди седмица държателите на облигации на „Кремиковци” спечелиха делото в Лондон, след което заемът от 325 млн. евро плюс лихви става незабавно изискуем.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката заяви, че очаква днес съдът да се произнесе в полза на несъстоятелността, за да се върви към продажбата на 71% от комбината на стратегически инвеститор. От няколко месеца индийският бизнесмен Лакшми Митал и украинският Константин Жеваго се конкурират с офертите си за българския завод.

От агенция Moody's пък вчера обявиха, че понижават отново рейтинга на дружеството, съобщи Bloomberg.

Към 10:10 часа на БФБ книжата на Кремиковци поевтиняват с 11.95% при прехвърлени 30 лота при средна цена от 1.99 лв. за брой.