Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от 17 декември миналата година за определяне на нови размери на минималната работна заплата за 2015 г.

Делото беше заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес и Българска търговско-промишлена палата.

Основен мотив на жалбоподателите за завеждане на съдебния иск е, че решението е взето без задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Кодексът на труда предвижда задължителни консултации, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

ВАС приема за основателно възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет е съотносимо само към размера на минималната заплата на държавните служители, но не изобщо към размера на минималното възнаграждение за страната.

В този смисъл, според съда, проведените консултации по Закона за държавния бюджет не заместват изискването за консултиране и правителственото постановление.