Около 100 човека се събраха пред сградата на съда във Варна в подкрепа на четиримата задържани при полицейска операция "Медузите".

Варненският окръжен съд гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на "медузите".

При спецакцията на МВР в сряда бяха арестувани председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, управителят на общинска фирма "Градски транспорт" Пенчо Пенчев, бизнесменът Даниел Славов-Дидо Дънката и главният счетоводител на "Градски транспорт" Йоана Кръстева. Мярката им за неотклонение е за 72 часа с прокурорско разпореждане.

За общонационално издирване е обявен и пети човек - холандски гражданин, пребиваващ постоянно в България.

Петимата са разследвани за три обществени поръчки с рециклирани автобуси от Франция и Германия. Договорите са сключени между 2003 и 2007 г. и са на обща стойност 2 млн. евро. По една от сделките, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата-собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства.

Обвиненията срещу задържаните са няколко - за създаване и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение и нанесли значителни вредни последици, за умишлена безстопанственост, за длъжностни присвоявания в особено големи размери, за сключване на неизгодни сделки, за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съставяне на неистински официални документи от длъжностни лица. Тези обвинения са работни и могат да нараснат, заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

По време на акция "Медузи" бяха проверени 10 адреса - жилища и работни места. Иззети бяха голямо количество пари, счетоводна документация и компютърни конфигурации.