До 14 дни Софийският градски съд /СГС/ ще се произнесе по искането за обявяване на Кремиковци АД в несъстоятелност. На днешното заседание на съда единият от адвокатите на вносителите на иска заяви, че дружеството дължи един 1.6 млрд. лева на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем. Искът за обявяване на комбината в несъстоятелност беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." и още пет дружества, сред които "Пещоремонт". Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от Кремиковци, размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 млрд. лева, каза адвокатът Николай Стойнов, който представлява "Руа инвест енд трейд инк."

От Кремиковци днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на платежоспособност. Според Стойнов експертизата, която е била представена днес в съда, сочи обратното. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори. От фирмата, която той представлява, са предложени съдът да назначи за синдици Ана Миленкова и Александър Георгиев. Представителите на "Пещоремонт" са предложили синдици да бъдат Светослав Бакалов и Ана Миленкова. Предложението на Кремиковци е за Веселин Банков.

По-рано днес от КТ "Подкрепа" обявиха, че отлагането на делото е смъртоносно за завода и че положителното решение за него е обявяване в несъстоятелност и прилагане на оздравителен план.

На БФБ цената на дружеството падна с 2.17% към 13:10 часа при изтъргувани 5 146 лота на средна цена от 2.11 лв.