Китайската икономика се забавя. Европа е в криза, в която бюджетните съкращения водят до свиване на потребителското търсене. А в САЩ реалните доходи, след облагане с данъци, намаляват. И въпреки това цените на суровините и петрола и съответно и на горивата растат. Ако се питате каква е причината, то отговорът не е спекулативно търсене, а административни пречки. 

Става въпрос за ново правило, създадено в съответствие с регулациите Dodd-Frank, за ограничаване на спекулативната търговия на стоковите пазари, съобщава MarketWatch. 

Добрата новина е, че в петък окръжният съд на окръг Колумбия в САЩ, отхвърли въпросната регулация на Комисията за търговия със стокови фючърси, с обяснението, че регулаторът е показал "фундаментално неразбиране" на правомощията си. 

Ако правилото беше прието, CFTC щеше да може да ограничава броя на контрактите, които даден инвеститор държи, за земеделски продукти, енергийни суровини и метали. 

Директорът на CFTC, Гари Генслър коментира, че е разочарован от решението на съда и агенцията “обмисля начините да се процедира” оттук нататък. 

“Вярвам, че е критично важно тези ограничения на позициите бъдат наложени, както Конгресът изисква”, каза той. 

Делото беше заведено от международната асоциация на инвеститорите на стоковите пазари. 

Според ISDA: “Правилото за позиционните лимити ще повлияе неблагоприятно на стоковите пазари и участниците в тях, включително и на крайните потребители, чрез намаляване на ликвидността и увеличаване на нестабилността на цените”.

Междувременно Европарламентът обяви, че готви по-строги регулации за търговията на стоковите борси. Евродепутатите от икономическата комисия са приели доклад по директивата за пазарите и финансовите документи, в който се налагат лимити за позициите с енергоносители и борсово търгуеми стоки, които инвеститорите държат.