Икономическото положение в Сърбия е много сериозно, но правителството има програма за преодоляване на тежките последствия от икономическата криза. Това каза сръбският премиер по повод подписването на ново споразумение с Международния валутен фонд /МВФ/.

Цветкович съобщи, че кабинетът предприема мерки, които ще ограничават всички бюджетни разходи. Една от мерките предвижда забрана да се назначават нови служители в републиканската, областната и местната администрация. Рязко ще бъдат намалени средствата за представителните нужди, служебните коли и мобилните телефони. В същото време Мирко Цветкович обеща и по-голяма ефективност в работата на данъчните инспектори.

Според сръбския премиер тази година бюджетният дефицит ще бъде 190 млрд. динари вместо предвидените 50 млрд.динари. Премиерът обеща да увеличи приходите и да намали разходите със 100 млрд. и по този начин дефицитът да достигне 90 млрд динари.

Сръбското правителство и МВФ подписаха споразумение за нов заем от около 3 млрд евро, който ще се използва до април 2011 година. Ръководителят на мисията на МВФ в Сърбия Алберт Йегер каза, че страната през 2009-та година ще има отрицателен ръст и всички бюджетните разходи ще трябва да се съобразяват с този факт. БГНЕС