Над 400 хиляди долара бяха събрани като доброволни дарения в Тайланд за последните три дни, за да се осигури препитанието на една лаеща контрабандна пратка. Митничарите в Тайланд откриха 2000 кучета, натъпкани в малки клетки, които са пътували към ресторантите във Виетнам, предава кореспондент на РИА в Банкок.

Във Виетнам, както и в някои региони на Китай, кучешкото месо е деликатес. Там се развъждат специални кучешки породи, известни с отличните си месодайни качества. Само че някои собственици на ресторанти изглежда са решили да спестят от сложното и скъпо отглеждане на „най-добрите приятели на човека“, като си купят какви да е кучета от чужбина.

Възползвайки се от пазарната ниша, контрабандисти са изловили кучета в Тайланд и са ги натъпкали по 5 – 6 в клетка. Клетките, наредени на 4 етажа, качили на два камиона. Пътят на пратката минавал през Лаос /Тайланд не граничи с Виетнам/. Тайландските митничари обаче разкрили контрабандата и са задържали камионите и скимтящият товар в тях.

Спасените животни в момента се гледат в обществени волиери. Тайландските медии в събота публикуваха призив за събиране на доброволни дарения за отглеждането на кучетата, които ще останат още няколко месеца в приют за животни, тъй като ще се използват като живи доказателства в съдебния процес срещу мъчителите си.

В клетките кучетата са били държани без вода и храна и без елементарни санитарни условия. В двата камиона имало 1800 кучета, а още 200 кучета били открити в съседните селища в граничната тайландската провинция Накхон Пхан, подготвени за доставка.

Тайландските власти незабавно арестували контрабандистите – граждани на Виетнам и Тайланд – и вече са им повдигнати обвинения за жестоко отношение към животните. Кучетата са настанени в градския приют за животни в Банкок.

Но учреждението логично не разполага с достатъчно средства да издържа 2000 кучета. След призива са започнали да пристигат помощи от населението – пари, вода и храни.

Сред спасените кучета има не само улични, но и скъпи породисти животни. Това обяснява зачестилите в последно време случаи на кражби на домашни любимци от тайландски домове.

Руският кореспондент отбелязва: в Тайланд се отнасят много добре към кучетата; там всъщност няма безстопанствени кучета. Дори кучешките глутници, които бродят из улиците на града, получават храна и вода от хората, в замяна на което им пазят автомобилните паркинги и къщите. В студения сезон на годината тайците обличат уличните си кучета с тениски.

Освен многобройните благотворителни организации, в Тайланд за благоденствието на животните се грижат и будистките манастири. Богати граждани събират около себе си пълчища кучета и котки. Кралят на Тайланд Пхумипхон Адулядету е стопанин на една от най-големите глутници улични кучета в страната, а написаната от него биография на любимата му улична кучка Тхонг Денг претърпя шест издания. Тази книга в Тайланд е много по-популярна от превода на книгите за Хари Потър.