Американският министър на отбраната Чък Хейгъл направи дългоочакваната си визита в Анкара на 8 септември.

В същото време Вашингтон обяви плановете си да създаде коалиция за борба с радикалната терористична организация "Ислямска държава" . Турция, която също е партньор в тази коалицията и страна членка на НАТО, има обща граница с Ирак и със Сирия.

По време на срещата на върха на НАТО в град Нюпорт в Уелс миналата седмица американският държавен секретар Джон Кери каза, че нова група от 10 държави ще се концентрира върху заздравяване на силите в Ирак, които се борят срещу джихадистите. Той обаче заяви, че намесата на Запада няма да включва изпращане на сухопътни сили.

Десетте държави са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Австралия, Турция, Италия, Полша и Дания. Трябва да се отбележи, че групата няма нито една арабска държава, но присъства само една от шестте съседни страни на Ирак, Турция.

Следователно посещението на Хейгъл в Анкара ще бъде съсредоточено върху приноса на Турция за коалицията.

Анкара от дълго време е обект на критики от страна на западните си партньори, защото предоставя на радикални групировки, включително и на такива от "Ислямска държава", оръжия и бази в градове, близки до южната граница със Сирия. Турция е подозирана в подкрепа на радикални бойци в името на падането на режима на сирийския президент Башар Асад. Конфликтът между Анкара и Дамаск продължава от десетилетия. Както Турция, така и Сирия претендират за наследството на Османската империя.

Американският президент Барак Обама се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО, за да обсъди турския принос за планираната коалиция.

От Турция не се очаква да бъде активен партньор в коалицията, отчасти поради страха, че екстремистите могат да убият 49 турски заложници. Турските граждани, сред които има две деца и служители на консулството в Мосул, бяха отвлечени от консулството в началото на месец юни.

Но Анкара може да позволи коалицията да използва базата Инджирлик за чисто логистични цели. Турското правителство ще направи всичко възможно, за да няма участие в тази коалиция. Но всъщност няма особено голям избор.

Като "коалицията" по време на войната в Ирак през 2003 г., която беше създадена по инициатива на САЩ до голяма степен, за да се създаде впечатлението за международна намеса и тази ще е до голяма степен формална.

В кръговете на НАТО се смята, че Анкара има влияние и познание за региона. Изглежда обаче, че няма нито влияние, нито познание.

Истинската коалиция срещу "Ислямска държава" се очаква да бъде между САЩ, Ирак и Иран, както и Сирия, макар че сирийското участие ще бъде официално отречено от Вашингтон.

"Ислямска държава" ще бъде победена, а чуждестранните бойци на групировката ще бъдат или убити, или пленени, или принудени да бягат. Иракските и сирийските елементи ще се разпръснат или ще станат част от умерената сирийска опозиция.

Междувременно не е трудно да си представим, че САЩ и Иран говорят на повече от едно нива. И двете държави предоставят подкрепа на иракското правителство и трябва да обсъдят какво се случва и как всяка една от тях да действа в Ирак, макар официално да остават врагове.

Иран и Сирия също никога няма да бъдат част от официалната коалиция, но на тях се гледа като на мълчаливи партньори на САЩ, докато не бъде неутрализирана заплахата от "Ислямска държава". Тогава отношенията ще се променят: САЩ ще застанат срещу Иран заради влиянието върху Ирак и ще продължат да призовават за свалянето на Башар Асад. /Лале Кемал, "Заман"/