В Българска фондова борса не забелязват промяна в ликвидността след първите 3 дни, в които от инвеститорите се прибира по 1.20 лв. с ДДС за всяка изпълнена сделка. Преди да въведе тази лепта, БФБ е правела по 1.70 лв. загуба на сделка, така че новата такса е резултата на компромис с борсовите членове.

Това обясни Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса - публично дружество.

В момента БФБ пести от всичко, което може да свие като разход, а за услугите на наетата ПР - агенция не се харчат пари на борсата.

Такев каза още, че следващият приватизационен търг през борсата може и да е успешен, ако агенцията за приватизация запази практиката си да намалява цената на активите, останали непродадени на първи тур.

Честито листване! Как коментирате търговията с акциите на БФБ в първите минути?

Всяка компания би се радвала от подобно събитие като това. В търговията освен цената е естествено важна и активността. Ние не сме с амбиция да се превърнем в поредната компания, която само се листва на борсата и повече не се търгува.

Имаше прогнози, че цената, която инвеститорите ще предложат, ще е по-скоро минималната, а също и че едва ли ще успеете да раздвижите ликвидността на пазара ...

Прогнози може да има много различни. Факт е, че по отношение на финасовото си състояние борсата не е в най-добрите си години. За момента имаме сделка на 4.27 лв. До края на сесията има още доста време. Ще видим къде ще се намери равновесието.

Направихте един малък отчет на това, което е свършено до тук за последната една година. Каква е крайната цел?

Вицепремиерът Дянков вече го спомена - утвърждаване на борсата не само в национален план, но в международно значение.

През последните дни се чуха инвеститорски притеснения заради вдигането на таксите за търговия. Какво наложи събирането на 1.20 лв. с ДДС за всяка изпълнена сделка?

Преди въвеждането на тази такса борсата губеше по 1.70 лв. на всяка сключена сделка. Искам изрично да подчертая, че приходите и разходите от търговия касаят само приходите от такси и респективно разходите за поддръжка на самата инфраструктура без възнаграждения за персонала на борсата и издръжка на офиса. Тоест само от нашата си основна дейност губехме по 1.70 лв. на всяка сключена сделка.

Очевидно е, че това нямаше как да продължи, тъй като борсата щеше да се декапитализира. Бяхме длъжни да предприемем стъпки, които да компенсират тази загуба. Така, в резултат на взаимни компормиси с борсовите членове, се достигна до тук.

Паралелно с въвеждането на минимална такса, въведохме и променлива такса за търговия, като по този начин се опитваме да създадем отстъпки за по-големите инвеститори, като се стремим да ограничим дела на малките сделки, поради които ние губим.

Отрази ли се това на ликвидността?

Аз поне не виждам намалели обороти. Макар че 3 дни е прекалено малко време, за да можем да го кажем с категоричност, но не виждам съществено изменение в търговията спрямо последните дни от края на миналата година, когато нямаше такава такса.

Защо приватизацията от последния централизиран публичен търг през борсата не успя? Надеждите бяха за 80 млн. лв. приходи, а реално в касата влязоха под 3 хил. лв.

По мнението на много участници причината за това е, че беше определена прекалено висока минимална цена на дружеството, на което се възлагаха най-големите надежди  - Монтажи ЕАД с искана цена от 70 млн. лв. Практиката на агенцията за приватизацията е при последваща продажба тази минимална цена да бъде намалявана. Тоест има шанс тази компания да бъде продадена на следващ тъг.

Как гледате на идеята да бъдат извадени накуп  всички миноритарни дялове на държавата, при това без минимална цена? Няма ли това да е по-успешната формула за приватизация?

Много зависи от самата компания. Ако тя има атрактивен бизнес, това ще привлече много инвеститори и така цената сама ще намери равновесно ниво. Но ако продаваме компания с много активи, е възможно да се появят един или двама участници и това да не доведе до оптимална цена. Така е че по-скоро е въпрос на индивидуална преценка, а не всичко да бъде пуснато на минимална цена.

Стана ясно, че сте постигнали големи икономии. От какво успяхте да спестите?

Почти при всички видове разходи имаме намаление. Не се сещам в момента за значим разход, при който да има увеличение. Основните разходни пера при нас са за персонал и поддръжка на търговската система, при която  разходите са фиксирани. При  персонала имаме около 7% намаление на разходите. Миналата година също имахме много сериозно намаление, тоест икономисваме и от това.

Но в същото време виждаме, че сте увеличили някои разходи - наели сте ПР-агенция.

Това не е свързано с разходи за борсата. Няма плащания от борсата към ПР-агенция.

Кога можем да очакваме новини по загатнатото от вас и министър Дянков стратегическо партньорство с европейски партньор?

Преговори ще бъдат водени от министерство на финансите, не от нас, така че не мога да ви кажа точно. Но наистина предстоят такива срещи.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!