Между 1,15 и 2,71 лева се движат предложенията за пределни цени за таксиметров превоз на територията на София, съобщава БТА.

В сряда парламентът промени Закона за автомобилните превози, които делегират права на общинските съвети да определят таван на цените за услугата. Той ще може да се актуализира минимум веднъж годишно.

Столичната община вече е разпратила писма до таксиметровите компании с искане да предложат пределни цени. До момента е получен отговор от четирите най-големи фирми.

Една от тях иска пробегът на километър да струва 1,50 лева. Друга компания предлага дневната тарифа да бъде 1,15, а нощната – 1,35 лева.

Третата фирма се опитва да наложи цена от 2,71 лева за километър таксиметров пробег. Тя изчислила, че средният годишен пробег на една кола е 80 хиляди километра, от които 45% са платени с пари на клиентите. Средният разход на автомобил пък е 9,77 литра на 100 километра, а цената, която се сочи като параметър, е тази на литър бензин. В разчета за предложената пределна цена е включениа и стойността на заплатите на двама водачи и допълнителните разходи по таксито.

Четвъртата компания настоява пределната цена да е умножената по две стойност на най-евтиното гориво, без да уточнява дали става дума за бензин или газ.

Разчети за максималната цена на километър пробег прави и транспортното министерство. Експертите там са пресметнали, че тя трябва да възлиза на около 1.90 лева. В нея влизат разходите за нов автомобил - лизингови вноски на година, маркирането му, поставянето на таксиметровия апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, монтирането на GPS. Към тях се добавят и другите административни разходи, които има един таксиметров автомобил - технически преглед, разрешително, изпити на водача, регистрация в "Пътна полиция", застраховки, месечна такса за радиостанция и пътна книжка, както и данък за превозното средство.

Заложената брутна заплата за водача на такси е 1000 лева, среднодневният пробег е 200 километра, от които 40% празен, а горивото, залегнало в калкулациите, е бензин.

Според последните данни от Дирекция "Транспорт" на Столичната община жълтите автомобили в София, които са заплатили таксата от 50 лева и имат редовно разрешително за извършването на таксиметров превоз през тази година, са 5600.