Ние имахме стратегия, която е разположена във времето и всичко, което бяхме анализирали, започва да се случва. Това каза пред бТВ ген. Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници".

Вече втори месец преизпълняваме плана с 50-60%. За септември ние имаме близо 180% изпълнение на плана, по отношение на ДДС имаме около 108% изпълнение на плана и 96-97% по отношение на акциза. Всяка година приходите в първото тримесечие винаги са по-ниски. Важното е да достигнем края на годината с изпълнен план, допълни Танов.

Не знам дали алкохолните босове са искали да се оплакват, но на тях най-много не им харесва наредба номер 3. Сроковете изтекоха на 26-ти за част от фирмите, сформирали сме 10 екипа, които извършват проверки в данъчните складове дали са изпълнили исканията. До момента от проверени 15 фирми 10 са изпълнили изискванията, каза Танов.

От миналата година въведохме присъствието на митнически служител при проверките, записва се номера на бандерола, всеки месец приходите нарастваха с около 10-15%, в момента имаме два пъти по-високи приходи по отношение на алкохол в сравнение с миналата година, категоричен бе Танов. Но в сравнение с минали години, тези резултати са многократно по-високи откъдето и да го погледнеш.

Имахме инспекция от МВФ, те също видяха, че при явен спад на потреблението, при нас обраното - няма спад по отношение на горивата, има качване. При тази икономическа ситуация повишаването на приходите не се дължи на нарастването на показателите в икономическо отношение, а в извеждане на част от сивия сектор на светло. В условията на криза ние можем да постигнем по-високи приходи, на базата на сивия сектор, заяви Танов. Фирма "Сис индъстри" е изпълнила всички условия по наредбата и на нея ще й се издаде документ, който да удостовери, че е изпълнила условията, заяви Танов.

По отношение на "сблъсъка" Дянков-Цветанов, Танов коментира, че "винаги има въпроси, по които има различие в позициите, за мен е по-важно тази позиция да бъде аргументирана. Министър Дянков е в най-тежкото положение, защото от него всички искат пари в условията на криза, а той трябва да направи така, че тези средства да стигнат за всички. И от тази гледна точка сигурно - винаги ще има недоволни от Министерството на финансите".