Шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов е категоричен, че ще бъде спазено обещанието и ведомството ще изпълни годишния си план по отношение на приходите. Пред БНТ той обясни, че през ноември се забелязва, че въпреки растежа на икономиката не се повишава потреблението. Българите са предпазливи и не искат да поемат рискове, каза Танов.

Очаквам следващата година с повишаване на икономическите показатели, да започне и повишаване на потреблението, което да доведе до много по-сериозни резултати в приходната част.

По данни на асоциацията на вносителите на цигари към месец май контрабандата на цигари у нас е била от порядъка на 36 процента, но според Ваньо Танов този процент е намалял и вече е около 25 на сто. Смея да твърдя, че в началото на годината с вдигането на акциза на цигарите делът е бил 40-41 на сто. “Смятам, че този спад е показателен за това, което се прави по отношение на контрабандата“, коментира шефът на митниците.

Ваньо Танов показа данни за контрабандата и задържаните количества цигари за последните два месеца в страните от ЕС. В България за този период са задържани 80 млн. къса, а във всички други страни от ЕС общо не са толкова, каза шефът на митниците. Според него това показва, че България е сериозен партньор в ЕС, а заловената контрабанда предотвратява сериозни финансови загуби в другите страни членки. “Страната ни бе включена във фонд "Херкулес" за допълнително финансиране на българската страна поради добрите резултати в борбата с контрабандата“, изтъкна митничар номер едно.