От 2005 г. до 2006 г. министър се е обадил на служител на НАП и е наредил да се върне ДДС за милиони на фирми на депутата от ДПС Йордан Цонев. Това обяви пред Нова телевизия Ваньо Танов.

Според него министърът успокоил служителя на НАП като му казал, че фирмите се водели на подставени лица.

Ако се направи проверка, ще се види, че има разработка, при която има записан разговор, от който става ясно, че министър от кабинета се обажда и казва на данъчен служител да опрости над 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев.

 

Бившият директор на Агенция "Митници" гостува в Нова телевизия, за да даде разяснения за това, дали е поставял чадър над бизнесмена известен с прякора Мишо Бирата.

 

Според Танов мобилна група, назначена от самия него е установила нарушения и скрит акциз за над 1 млн. лв. Проверката не е само на фабриката на Мишо Бирата, а на всички фабрики за производство на бира, каза той.

 

"След извършената проверка на мобилните групи е изготвена докладна записка от двама служители през октомври 2009 г. за проверката на фабриката. Всичко в нея е описано – и неплатения акциз и всички други неща... Така че не може да се говори за замитане" посочи Танов.

 

Той подчерта, че в периода, когато той е бил начело на Агенция "Митници", всеки месец са събирани все по-големи приходи. А през последните 4 месеца държавата е загубила 400 млн. лв.