Политическото кадруване в митниците е пресечено, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов и допълни, че гаранция за това е бил личният ангажимент на премиера по темата.

До края на мандата на настоящото правителство предстоят още промени в структурата на Агенция Митници. Те ще водят до освобождаване на част от състава, който е непълноценен или няма нужната професионална подготовка, каза Танов. Той допълни, че миналата седмица е приключила тръжната процедура по проекта за изграждане на информационна система за акцизите. До средата на следващата година системата трябва да влезе в действие, като това ще се случва поетапно.

Системата ще позволи от производството до продажбата всички акцизни стоки да подлежат на изцяло автоматизиран контрол и това ще гарантира събираемостта на ДДС с минимално участие на субективен фактор. Ще се намали нуждата от част от състава, който ще бъде трансформиран. Шефът на митниците посочи още, че страната ни трябва да отговаря на новите изисквания и предизвикателства след влизането ни в Шенген.

По време на структурната реформа в митниците оттам са излезли около 700 души. В рамките на последните две години новите служители са 467 души, които са минали през всички препятствия и са успели да се класират и да работят в системата. Обучението им е по програма, която се ползва във всички европейски страни. „Разчитам, че това младо поколение ще промени облика на агенцията. Дълбоко се надявам, че те ще бъдат ракетата, която ще изнесе Агенция Митници като държавна структура, която работи по ясни и точни правила, които са за всички", каза Танов.

През миналата година са уволнени 47 служители на митниците на база на дисциплинарни производства, отбеляза митничар номер едно в отговор на въпрос колко хора са освободени заради корупция. Той каза, че освобождаването от такива служители е трудно, в повечето случай може да се ползва текст за уронване престижа на институцията. „Не можем да докажем престъпна дейност, защото нямаме такива структури", каза Танов и обясни, че е създаден отдел „Вътрешна сигурност", който извършва проверки по сигнали. Шефът на митниците изрази задоволство, че от всеки сигнал се извличат поуки, които водят до структурни и организационни корекции.

Част от освободените служители печелят дела и биват възстановявани на работа, след което отново освобождавани. По думите на Ваньо Танов около 50-60 процента от повторно освободените не се връщат в системата.