В изявление направено в сряда, най-големият производител на чипове в света Intel заяви, че е постигнал най-големият напредък в дизайна на микропроцесори от 50 години насам. Компанията започва производството на чипове по 3D технология, която е била в процес на разработка от близо 10 години.

Новата технология е предвестник на революционни изменения в информационния свят, твърди Intel. Досега транзисторите на микрочиповете, фундаменталните съставни части в електрониката, се произвеждаха в плоски структури – върху „платки“. Технологичният пробив на Intel е производството на по-сложни триизмерни транзистори върху чиповете.

За да покаже, че нещата са сериозни, компанията Applied Materials, която е основен доставчик на Intel, съпроводи изявлението със съобщение за капиталова сделка в размер на 4.9 млрд. долара. Ще бъде погълнат важен производител на полупроводници, който ще помогне на Applied Materials да догони напредъка в разработките на Intel.

По този начин доставчикът ще отговори на нарастващите изисквания, свързани с 3D дизайна, както и с все по-малките размери и нарастващата сложност на чиповете. Още преди края на тази година Intel ще наложи стандарт за точност от 1/22 милиардна от метъра.

Intel изглежда вдига високо летвата пред конкурентите си в глобалното производство на чипове, което е много капиталово интензивно, коментира FT. След обнрародването на новината, акциите на компанията се повишиха с 1.95%.

Според Intel, новият дизайн на чиповете е най-голямото откритие в бранша след самото откриване на транзисторите през 1950-те години. То ще потвърди Закона на Мур – по името на един от основателите на Intel Гордън Мур, който през 1965 г. постулира, че броят на транзисторите в един чип може да се удвоява на всеки две години.

Мур сега коментира: от години насам виждахме границите в намаляването на размера на чиповете, но тази промяна в базовата структура е наистина революционна. А главният изпълнителен директор Пол Отелини говори за „поразителни устройства, които могат да творят светове, които ще бъдат създадени с този технологичен напредък.“

Доскоро в индустрията на чиповете се ширеха страхове, че производителите са достигнали до границите на технологичните си възможности. Сега експерти коментират: става дума за нещо голямо. Intel ще излезе начело в индустрията. Простите приложения на това са, че ще могат да се правят мобилни устройства, които консумират по-малко енергия. Сложните приложения са, че сървърите ще станат по-мощни.