Светът си плаща за удоволствията като електронната игра Angry Birds, например, със своето здраве и външен вид. Ново проучване изследва връзката между технологичния прогрес и затлъстяването. Екип от изследователи в института Милкен (The Milken Institute) са достигнали до заключението, че при 10% ръст на информационните и телекомуникационните технологии, броят на американците, които ще минат в по-тежка категория ще се увеличи с 4.2 милиона души.

 

Повечето готвени храни, които се консумират, повечето време, прекарано пред мониторите в гледане на телевизия, работа на компютър или във видеоигри и повишената консумация на пакетирани храни като чипсове и снаксове играят значителна роля за настъпващите промени сред хората.

 

Глобално погледнато проблемът със затлъстяването се движи с по-бързи темпове от проблемът с високата кръвна захар. В Китай броят на хората с наднормено тегло се е увеличил повече от два пъти от 2.5% на 5.7% за последните 6 години. В Индия скокът е даже троен от 0.7% през 1998 година до 1.9% през 2008 година. Америка е световният лидер, където 33.8% от населението е с наднормено тегло.

 

Последствията от затлъстяването в световен мащаб са астрономически. Всяка година заради болести, свързани с наднорменото тегло, умират по 2.8 млн. души. Разноските, свързани с лечение на заболявания, причинени от наднормено тегло, надхвърлят $ 147 млрд., което е около 10% от всички медицински разноски за лечение.

 

Изследователите на връзката между технологичния прогрес и затлъстяването правят уговорката, че технологиите са само една от компонентите, които водят до този негативен процес. Освен това не всички се повлияват от технологиите толкова силно. Французите, например, продължават да са предимно стройна нация, въпреки проникването на iPhone и Xbox, защото в обществото е наложена традиция за се консумират далеч по-малки порции.

 

През последните 15 години количеството на приеманите калории от човек на ден е скочило със 150 до 250 калории по света и с 300 калории повече с САЩ. Консумацията на по-калорични храни е далеч по-голям фактор за затлъстяването сред хората, отколкото технологичният прогрес.

 

И все пак най-големият враг на тази тенденция е повечето спорт и упражнения. Прости дейности като ходенето пеш помагат за редуциране на затлъстяването сред хората, категорични са още изследователите. TechCrucnh