Потребителите в България ще бъдат стимулирани да не разхищават вода чрез въвеждането на специална сметка за домакинствата, в които потребяват над 3 кубика вода месечно. Нивото е ориентировъчно и не е ясно дали става въпрос за потребление на домакинство или на човек от домакинството.

Идеята е на екоминистъра Нона Караджова и днес получи гласно одобрение от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Идеята за въвеждане на две тарифи не е нова. Тя е била прилагана за тока през 2005 и 2006 година и в момента е практика при газоразпределителните дружества.

На практика тя ценообразува ресурса по различен начин, давайки по-голяма тежест на потребеното количество. Възможно е да се определи праг, при който цената се заплаща по една тарифа, а над него цената да е по-висока.

При всички положения е нужно да се направи по-задълбочен анализ, коментира шефът на ДКЕВР. В началото на следващата година институцията ще предложи нови цени на ВиК дружествата в страната. От сега е ясно, че най-вероятно в София цената на водата ще остане без промяна.