Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър напуска поста си днес по собствено желание след 4 години управление. 51-годишният финансист предава щафетата на Джак Лю, който е номиниран за поста от американския президент Барак Обама. Засега Гайтнър запазва в тайна какво ще е следващото му професионално предизвикателство, пише Блумбърг.

 

Макар да наследява една по-стабилна икономика, отколкото онази, с която се зае Гайътнър когато пое финансовото министерство на САЩ, на Лю му предстои да се сблъска с далеч по-тежки битки с Конгреса, тъй като предстоят решителните дебати по въпроса за тавана на допустимия държавен дълг. Това е темата която поляризира най-силно американските законодатели, тъй като от нея зависи как ще се балансира бюджета на страната занапред.

 

През тази седмица Камарата на представителите гласува за увеличаване на бремето на дълговете с още $ 16.4 трлн. , които ще могат да бъдат заети от пазарите до 19 май.

 

През тази седмица 57-годишният Джак Лю имаше среща със сенатори, които биха подкрепили кандидатурата му за министър. Предстои му да разкрие вижданията си по въпроса за валутните войни и как смята да се противопостави на Китай, за да може юанът да поскъпне. Според запознати най-вероятно новият финансов министър ще продължи линията на тиха дипломация, следвана от предшественика му Тимъти Гайтнър.

 

Гайтнър пое поста финансов министър през 2009 година, когато обстановката в САЩ бе тежка. В страната бяха изгубели 2.3 млн. работни места, а Брутният вътрешен продукт се бе свил с 5.3%. За сравнение, в края на миналата година американската икономика се похвали с разкрити нови 453 хил. работни места и икономически ръст от 1.2% в края на четвъртото тримесечие.

 

Равнището на безработица спадна от 9% на 7.8% през мандата на Гайтнър. По време на неговото управление бе стартирана програмата по изкупуване на активи TARP, която въпреки критиките и от Републиканци, и от демократи, се оказа успешна и дори печеливша.