Тютюнопроизводителите от Североизточна България започват безсрочен мирен протест, съобщи координаторът за региона в Националната браншова асоциация Фикрет Бекир.

Недоволните имат разрешение от общината в Дулово, Силистренско, за 16 юни от 10 до 16 часа. Очаква се между 8 и 10 хиляди души да се съберат от Разградско, Добричко, Шуменско, Русенско и Силистренско. Започат записванията на доброволци за стъпаловидни гладни стачки.

Производителите на тютюн от Североизточна България се надяват да получат гаранции от министъра на земеделието или от финансовия министър, че до края на юни ще им бъдат изплатени 116-те млн. лв. премии за реколта 2009, а в края на 2010-та - останалите 50 млн. по споразумението от 28 януари с министър Мирослав Найденов.

Бекир напомни за алтернативата „пушачите да спонсорират тютюнопроизводството в България", която бе лансирана преди седмица от колегите му. Идеята е дружеството Булгартабак да продава по 19 или по 9 къса цигари в кутия на цената на 20 или 10. А парите от спестената цигара да се събират във фонд за подпомагане на производството на български тютюн, към който има интерес в чужбина, припомни Фикрет Бекир.