Токио се размина на косъм със срив на електрическата мрежа. Студеното време в четвъртък сутрин накара хората масово да включат отоплителните си уреди и за момент потреблението почти надхвърли наличния капацитет. По информация на агенция Kyodo, доставчикът TEPCO разполага в момента с капацитет от 33.5 млн. киловата, а сутринта консумацията на енергия е достигнала 33.3 млн. киловата.

След което правителството отпрати призив към сънародниците да се пести енергия. И въпреки че температурите остават ниски, консумацията на електричество е намаляла до 29.0 млн. киловата в 17 часа местно време, като „търсенето е било по-ниско от предлагането на електричество“ и в очаквания час пик между 18 и 19 часа, съобщава електроразпределителят.

Това е поредното потвърждение на огромния социален капитал, с който разполага японското общество и който неминуемо ще помогне на страната да се справи с най-тежкото бедствие, сполетяло я от Втората световна война насам.

Работодателите пуснаха по-рано служителите от работа и затвориха офисите. Редица магазини също спряха да работят по-рано от обичайното. Във веригата супермаркети FamilyMart осветлението с флуоресцентни лампи е намалено на половина.

Заедно с това, реагирайки на призива на правителството, разписанието на влаковете, пътуващи в границите на Токио, е „разредено“ от железопътните компании.

От Tokyo Electric Power Co. са въвели поетапен режим на изключване на тока в различните квартали на японската столица, от който засегнати са 18 млн. домакинства. Това е наложено заради излизането от строя на няколко електроцентрали след земетресението в петък.

Несвикналите на подобни мерки токийци са объркани как да се държат при липса на електричество, като досега над 120 души е трябвало да бъдат спасявани от заседнали асансьори, а в магазините предпочитат да спират да работят в моментите, когато крушките изгасват.

Очаква се режимът на тока в Токио и околностите да продължи до края на април, което подклажда тревогата за икономическа стагнация и разстройване на обичайния живот на хората.