Москва, която през миналата година заемаше четвърто място в класацията на градовете с най-скъпи офис-наеми, отстъпи три позиции през 2010 г. Наемите в руската столица са поевтинели до 768 евро за квадратен метър, се казва в изследване на компанията Cushman & Wakefield.

Най-скъпите три бизнес района в света са останали непроменени, само са си разменили местата.

Първото място е за японската столица, която миналата година бе втора. Офиси клас А в Токио се отдават под наем за 1441 евро квадратния метър, а в лондонския Уест-Енд, който се изкачи от трето на второ място, вървят по 1220 евро. Хонконг, който през миналата година бе първи, сега е трети с 1207 евро за кв.м.

Класацията на Cushman & Wakefield показва, че най-голям скок е отбелязал Рио де Жанейро. Бразилският мегаполис се е изкачил от 23 на 13 място. С подобна възходяща тенденция могат да се похвалят още Сеул /от 27 на 14 място/ и Сидни /от 29 на 15/.

Експертите на компанията отбелязват, че най-голямо поевтиняване на наемите в Европа е било регистрирано в Киев и Дъблин съответно с 50% и 38%.

Даже по-рано стабилни пазари попаднаха под влияние на кризата, включително лондонският Уест-енд със спад от 25% и центърът на Варшава, където бе регистрирано поевтиняване от 24%, се посочва в отчета на Cushman & Wakefield. БГНЕС