Цената на тока няма да се вдига с 3 - 4% от следващото лято, както каза вчера председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Изказаното от него било само хипотеза какво ще се случи с цената на електроенергията, ако отпадне цената за достъп до мрежата, която слънчевите и вятърните централи ще плащат занапред.

 

Уточнението бе направено на спешен брифинг в министерство на икономиката и енергетика, където в присъствието на министър Делян Добрев и депутати Семерджиев обясни, че е бил неправилно разбран от журналистите вчера. Той даде да се разбере, че през 2013-та, (която е и изборна година) българските граждани могат да разчитат, че цената на тока няма да се вдига.  Шефът на енергийния регулатор дори намекна предпазливо, че в дългосрочен план имало предпоставки тя да намалява.

 

Казаното от него и министър Добрев днес означава, че въведената без съгласуване с ВЕИ-индустрията такса за достъп до електроенергийната система в страната остава, въпреки протестите от страна на бизнеса,  банките и чуждестранната дипломация у нас.

 

Според енергийният министър Добрев новата такса е справедлива, защото соларните и вятърните паркове създават разход на електроенергийната система, който е нормално сами да поемат. България не въвежда уникална практика с поведението си, тъй като подобни такси съществуват и в други европейски държави, настояха представителите на институциите. Това е и причината те да отхвърлят заплахите от съдебни претенции към държавата, от страна на инвеститорите във ВЕИ, които вече предприеха действия в тази посока заради промяната на правилата.

 

Шефът на енергийния регулатор посочи, че тези дружества са сред малкото у нас, които оперират при нулев бизнес риск, тъй като изкупуването на електроенергията им е гарантирана за 20 години напред. Според енергийния министър таксата за присъединяване на вятърните и слънчевите паркове към мрежата ще има като ефект охлаждане на инвестиционния ентусиазъм в сектора, който през тази година е бил прекомерно голям, като това няма да попречи в изпълнението на поетите от България цели пред Европейския съюз за дял от 16% на възобновяеми източници в крайното енергийно потребление на страната.