Възможно е токът от АЕЦ Белене да се окаже по-скъп от предвиденото, но това ще зависи от инфлацията и световните пазарни условия. Това становище изразиха от компанията архитект-инженер на проекта Уорли Парсънс, която е архитект и инженер на проекта. Консултантите са категорични, че страната ни трябва да приключи финансовата сделка възможно най-бързо, за да избегне оскъпяване на проекта.

Ако България осигури веднага договорените 3.8 млрд. евро за втората си атомна централа това ще бъде всичко и няма да плаща по-висока цена за строежа. Това заяви Джурица Танкосич, старши вицепрезидент на компанията. Той посъветва българската страна по-бързо да намери необходимите пари, като очерта две възможности за това – чрез заем от Русия и чрез засилено сътрудничество с банката ангажирана по проекта – френската BNP Paribas.

Българската централа е най-евтиният ядрен проект, с който се занимава компанията спрямо проектите и в Русия и Южна Африка, каза Танкосич. Той подчерта, че компанията ще работи усилено, за да остане Белене доста по-евтина от повечето световни проекти. Въпреки това експертите не изключиха забавяне в строителството, което според тях ще доведе до оскъпяване на самата АЕЦ Белене. Възможни са и корекции нагоре в цената на тока от централата, коментира Танкосич. Според предварителни изчисления на акционера в Белене НЕК електроенергията от бъдещите реактори ще струва близо 4 евроцента за киловатчас.

Тази цена може да се повиши, ако инфлацията в България и Европа се развихри, казаха от Уорли Парсънс. Зависи и какво индексиране на инфлацията ще бъде избрано при подписване на договора между НЕК, германският стратегически инвеститор RWE и руския главен изпълнител Атомстройекспорт. Трите страни спорят дали да се избере инфлацията в България, Русия или пък тази, отчитана от Евростат.

Според инженерите от Уорли Парсънс най-изгодно за страната е да се избере индексиране според инфлацията в България. Танкосич увери, че такова споразумение между трите страни ще бъде сключено в следващите няколко месеца. Колкото и да се повиши цената на електроенергията от Белене обаче, тя ще остане най-ниска в сравнение с останалите енергоизточници у нас, увериха консултантите.