Ако НЕК не плаща редовно тока, произвеждан от американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, споразумението с тях за намаляване на част от цената ще спре да действа.

Това става ясно от доклади, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството е разрешило договорите с мотив, че те по никакъв начин няма да застрашат енергийната сигурност на страната, пише „Труд“.

В началото на април 2015 г. НЕК се споразумя с американските тецове да бъде намалена цената им на разполагаемост с 14% за „AES Гълъбово“ и 17% за „КонтурГлобал Марица изток 3“. Според Министерството на енергетиката по този начин НЕК ще спести 1 млрд. лв. в следващите десет години. Срещу това държавната компания се задължи да плати близо 800 млн. лв. задължения към централите.

Според публикуваните от КЕВР уговорки, ако НЕК спре да плаща, намалението на цените няма да важи за периода, в който държавната компания е висяла с пари на американските централи. В същото време US тецовете ще платят близо 200 млн. лева на държавните „Мини Марица-изток“ за въглища едва след като НЕК се издължи на тях.

НЕК има дългосрочен договор за 15 години за задължително изкупуване на тока от централите. Те от своя страна имат подобен договор с „Мини Марица-изток“.