Между 20 и 30 процента отлив на туристи от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и България, които идват за ски през почивните дни у нас, регистрират от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

 

Липсата на сняг и топлата зима са причината туристите от съседните на България страни да се откажат от пътуванията си в почивните дни. Сезонът се очертава като много слаб, коментира пред БНР председателят на организацията Байко Байков:

 

Всичко зависи от това какви ще бъдат конкретните метеорологични условия. Ако има сняг, сезонът няма да бъде провален в никакъв случай. Очакванията са през март да се разреши този въпрос, защото март е действително един от най-силните месеци.

 

Няма сериозен спад за туристите от традиционните пазари за ски-ваканции у нас, уточни Байко Байков.

 

Защото тези пътувания са планирани и договорени достатъчно отдалеч. Друг е въпросът, че тези туристи няма да бъдат достатъчно удовлетворени от тяхната почивка.

 

Липсва система за навременно набиране на статистическа информация, алармираха туроператорите. Това ги лишава от възможността да формират адекватно пазарно поведение.

 

Няма синхрон между рекламните кампании на страната в чужбина, които провежда държавата и тази на фирмите заради липсата на информация. Според Байко Байков, около половината от туристическата индустрия работи в сивия сектор или е полулегална.