Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е сезирала икономическа полиция и прокуратурата заради непотърсените от страна на „Топлофикация-София" задължения. Това са суми, които години наред не са събирани, обясни още кметът. Тя каза, че е разширила срока на финансовия одит, който сеправи на дружеството за 2012 година, като работата на дружеството ще се проверява и назад в годините.

Преди седмица общинският съвет реши да опрости на столичани всички задължения с изтекла давност, както и лихвите по тях. За по-новите дългове към дружеството пък ще могат да се сключват споразумения за разсрочено плащане.

Кметът припомни, че съдът е определил давностен срок от три години за старите задължения на столичани за парно. "Топлофикация водеше десетки дела, които губеше и това съответно също струваше средства. Това е безсмислено. Тези приходи, които те залагаха по документи, всъщност са несъбираеми, затова беше важно да се изчистят. Но резонен е въпросът на редовните платци това означава ли, че всъщност може да не си плащаме, защото в края на краищата така се получава несправедливо", обясни столичният кмет. Фандъкова беше категорична, че всички трябва да си плащат текущите задължения за парно, а „Топлофикация" - да ги събира.

Кметът продължава да настоява за отпадане на прогнозните сметки за парно. „Дали ще са по-високи или по-ниски, не мога да кажа, важното е да се знае какво сте потребили и да плащате това, което сте потребили. Говорим на първо време за сградите, които имат хоризонтална инсталация, да бъдат въведени индивидуалните договори, което е и сред исканията на протестиращите", коментира тя.

Разглежда се вариантът да се промени методиката или формулата за изчисляване, което зависи от икономическото министерство, каза още кметът.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова възрази и срещу исканото повишение на цената на водата в столицата. Тя е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с което изразява несъгласието си с исканото повишение на цената.

Писмото е по повод подадено заявление от фирмата концесионер „Софийска вода" до Държавната комисия за определяне на нова цена на водата с 14% повишение. В писмото на кмета се посочва, че Столична община възразява срещу повишение на цената на водата, тъй като дружеството разполага с достатъчно резерви, за да изпълни задълженията си по бизнес плана.

Столична община настоява ДКЕВР да разгледа ефикасността, ефективността и икономичността на направените разходи от „Софийска вода" при утвърждаване цената на водата с цел нейното намаляване. Кметът на София поиска от ДКЕВР да се направи проверка на дейността на дружеството от комисия, в която да бъдат включени представители на Столична община и Столичен общински съвет.