Продажба на емисии е спасителният пояс за излизане на "Топлофикация" - Перник от тежкото състояние, в което в момента се намира, обяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Михаил Ризов.

Централата изпуска над допустимите европейски норми само серни окиси, уточни Михаил Ризов. Те се получават при работата на основната мощност на ТЕЦ "Република" - пети парогенератор. При норма 1 626мг/норм. кубичен метър от котел номер 5 във въздуха на Перник излизат 2 731 мг/н. куб. м серни окиси.

ТЕЦ "Република" е едно от промишлените предприятия, заради което страната ни може да бъде санкционирана поради излъчване на вредни емисии в атмосферата, отбеляза неотдавна

заместник-министърът на екологията Евдокия Манева.

Вместо да въвежда сероочистни инсталации, които са скъпи и не са ефективни, пернишкото дружество възнамерява да постигне паралелно пречистване и на серните, азотни, както и на

въглеродните окиси. За целта ще бъде въведена нова технология, която още в

производствения процес ще минимизира вредните емисии.

Топлофикационното предприятие вече е обявило, че търси изпълнител за проекта си. В зависимост от постъпилите предложения ще бъде направен и изборът на технология. Тя може да бъде извличане на въглищния газ и изгаряне, монтиране на газобутални двигатели и др. Налице е заявен интерес от европейски и американски фирми.

Програмата за действие на проекта предвижда подготвителният период и проектирането да продължат до една година, още толкова ще бъде и изграждането на новите мощности. До две години те трябва да заработят. Прогнозният им технически живот е до 20 години, като се предвижда да се изплатят за 3-4 години.

 

Модернизацията цели инвестицията да се самофинансира от спестяване на вредни емисии. "При съществуващата цена на емисиите само от икономии до 2012 г. можем да спечелим между 12 -14 млн. евро", категоричен е Ризов. Пернишката ТЕЦ вече е спестила вредни емисии от полагащите й се квоти в размер на 250 000 т . Икономията е реализирана през миналата година, благодарение на влизането в действие на модернизирания пети парогенератор.

Надеждата на дружеството за реализиране на приходи от т.нар. Киото квоти обаче е попарена от решение на Секретариата на Конвенцията по климата на ООН за отнемане акредитацията на България за търговия с емисии, обявено през май от министър Нона Караджова. Сега може да се търгува само с ограничен брой банки и фирми, при това не в пълен размер.