До края на годината трябва да бъде очертана рамката на нов закон за детето, съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той уточни, че в закона ще бъде заложено една институция да следи за закрилата на децата, а не както е в момента - институциите да бъдат 10 и така да се размива отговорността.

В момента е в ход план за деинституционализация, заяви министърът, цитиран от Българската телеграфна агенция. Планира се през следващите две години децата с увреждания да бъдат изведени от институциите и настанени в среда, близка до семейната. Насърчават се осиновяванията, семейната приемна грижа.

По думите на Младенов процедурите за осиновяване трябва да бъдат улеснени максимално, но направени така, че и да не се злоупотребява с тях. Министърът добави, че в момента има споразумение за координация между различните институции, което значително подобрява системите за защита на децата. Той посочи, че споразумението е направено във връзка със зачестилите случаи на насилие над деца.

Според министър Младенов, трябва да се насърчава и работата с родителите и училищните настоятелства в България, за да могат децата да бъдат защитени по всяко време.